Publicat de: octavianmanea | 02/10/2009

Lawrence al Arabiei revine!

lawrence

 

 

 

 

 

 

Do not try to do too much with your own hands. Better the Arabs do it tolerably than you do it perfectly. It’s their war, and you are to help them, not win it for them.

T.E. Lawrence

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astazi, cand Washingtonul fierbe, pe fondul dezbaterilor generate de diagnoza generalului Stanley McChrystal, in scena revine un clasic al insurgentei-Lawrence al Arabiei. Un studiu atent al scrierilor sale poate oferi optiuni tactice extrem de relevante problemelor aproape imposibile pe care le intampina Occidentul in Afganistan. Pe piata ideilor tocmai a fost publicata o biografie a colonelului T.E. Lawrece (“To begin the world over again: Lawrence of Arabia from Damascus to Bagdad”), scrisa de unul dintre cei mai importanti ganditori din spatiul relatiilor internationale-John C. Hulsman. Revista Foreign Policy a publicat online un prim articol semnat de Hulsman si care vorbeste despre relevanta lui Lawrence pentru dezbaterea privind Afganistanul (o adaptare a acestui text – http://www.revista22.ro/revenirea-colonelului-lawrence-al-arabiei-6666.html).

 

Poate una dintre cele mai importante lectii revelate de Lawerence in scrierile sale consta in determinarea atenta a formelor de legitimitate autentica pe care le putem identifica la firul ierbii in teatrul de operatiuni: ”in cazul arabilor este tribul independent si nu preferinta pentru un construct occidental de natura jeffersoniana. Singurul lucru pe care toti Bedu il aveau in comun faceau eforturile de nation building urmarite de Lawrence si Feisal aproape imposibile; o independenta feroce ce nu recunostea o autoritate superioara, alta decat controlul local. Cum sa creezi o natiune stabila din triburi care nu credeau in ideea de nationalism?” se intreaba John Hulsman.

 

In acest context Lawrence a ales sa lucreze direct cu aceasta materie prima istorica, cu formele de legitimitate locala, incercand sa construiasca de jos in sus un sentiment arab al apartenentei nationale fundamentat pe caracteristicile politice si culturale organice ale triburilor Bedu. “Lawrence a inteles ca o astfel de realitate politica fracturata si fragmentata cerea un minimum de putere centralizata, o confederatie difuza si organica compatibila cu localismul puternic specific spatiului arab”. De prea multe ori, dupa sfarsitul Razboiului Rece, Occidentul a incercat sa reconstruiasca asa numitele state-esuate ignorand structurile de legitimitate de la firul ierbii. “Vestul a incercat, pe fondul instinctelor sale etatiste sa impuna aparate administrative hiper-centralizate asupra unor state fragile, ignorand fortele eterogene care condusesera initial la dezintegrarea lor. A impune sisteme politice din afara care nu corespund realitatilor politice locale inseamna a crea un stat artificial si de fapt de a esua in procesul de nation-building”.

 

Cea de a doua lectie importanta oferita de Lawrence este aceea ca elitele locale trebuie sa fie actorii principali ai oricarui efort de nation-building. ”Sa influentezi, dar sa nu conduci; sa consiliezi dar sa nu administrezi; nu sunt doar diferente de semantica, ci denota filozofii fundamental diferite de nation-building. Daca lumea moderna si-a asumat un rol activ, direct in procesul de constructie a natiunilor, Lawrence a preferat o perspectiva mai subtila, rezervand rolul principal liderilor locali”.

 

Rezumand, iata concluziile extrem de relevante pentru dezbaterea de astazi, pe care ni le propune John Hulsman in biografia colonelului Lawrence:

 

  • Lawrence realized that without the political backing of the Arab population, he could not win – but with their support, he could not lose.

  • To win militarily, Lawrence knew that one first had to become an astute observer of local governance.

  • Lawrence’s great insight was to properly perceive that the tribe and the village was the Arab unit of politics, and then to work with the grain of history, proposing the political system of confederation, that actually fit this reality on the ground. Tailoring a system to fit the local political unit of politics, rather than imposing a one-size-fits-all overly centralized system on indigenous peoples, is a major lesson Lawrence can teach to the would-be nation-builders of today.

     

  • Local elites must be made stakeholders.

  • To help them-not to dictate to them, manage them, bully them, ignore them, or pontificate to them-to help them help themselves.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: