Publicat de: ileanaracheru | 30/07/2009

Poveste scurta despre cum se desfasoara alegerile in fostul spatiul sovietic

election post soviet 09In ultima saptamana au avut loc alegeri in trei foste republici sovietice(Kirghizstan,Turkmenistan, Republica Moldova). Am realizat un mic colaj despre modul in care s-a desfasurat scrutinul in statele amintite.

Republica Moldova(29 iulie: alegeri legislative anticipate, dupa fraudarea scrutinului de la 5 aprilie de catre PCRM-Partidul Comunistilor din R. Moldova, aflat la putere; PCRM a obtinut, potrivit rezultatelor partiale furnizate de CEC, 48 de mandate fata de 60 la alegerile fraudate; potrivt acelorasi rezultate, toate partidele de opozitie au obtinut 53 mandate).

”In sectia 145 din Chisinau administratia azilului pentru persoane de varsta a treia a organizat dimineata o adunare cu locatarii si le-a dat indicatii sa voteze PCRM, “intrucat partidul are grija de ei”(Coalitia 2009).

”O persoana figureaza de 52 de ori in listele de alegatori” (Info-Prim Neo).

”Preoteasa oraselului Sangera a facut agitatie electorala in favoarea PCRM, in fata casei de cultur. In timp ce, diriginta unei clase liceale din s. Sudarca, r. Donduseni, membra a biroului electoral, a obligat elevii sa voteze pentru PCRM si sa-i prezinte buletinele de vot inainte de aruncarea acestora in urna”. (Jurnal.md).
 

Kirghizstan(24 iulie : alegeri prezidentiale castigate de Kurmanbek Bakiev, presedinte in exercitiu din 2005, cu 87 % voturi, urmate de proteste ale opozitiei si ale sustinatorilor acesteia)
OSCE: ”modul de organizare al alegerilor a fost dezamagitor…Presedintele in exercitiu a fost avantajat in fata contracandidatilor prin abuzul de resurse administrative si monopolizarea mass-media in campania electorala…”; ”nereguli la urne, inadvertente pe listele electorale, vot multiplu”.

Turkmenistan(26 iulie: alegeri pentru consiliile locale; regimul de la Asgabat a fost calificat de Occident drept unul dintre cele mai autoritare din lume).

”Participarea la vot a fost redusa(5-10%). Candidatii nu au fost cunoscuti de cei cu drept de vot pentru ca nu a existat campanie electorala. Mass -media locala a raportat o prezenta la urne de 95.7% si ca alegerile au dovedit faptul ca reformele regimului sunt solide, la fel ca procesul de democratizare”(RFE/RL).

Anunțuri

Responses

  1. […] politicaex – “Poveste scurta despre cum se desfasoara alegerile in fostul spatiu sovietic”, democratiile tinere. Uneori prea tinere […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: