Publicat de: octavianmanea | 01/07/2009

Balcerowicz despre testul administratiei Obama

9514fh

 

Revista 22 a publicat in ultimul sau numar un interviu in exclusivitate cu Leszek Balcerowicz-arhitectul terapiei de soc poloneze de la inceputul anilor ’90. Interviul abordeaza si o serie de provocari ale crizei economice globale: diagnosticul crizei, rolul statului in economie, viitorul statului bunastarii, hiper-reglementarea pietelor. Balcerowicz s-a referit si la testul administratiei Obama in conditiile in care SUA au acumulat un deficit bugetar imens.

 

Una dintre consecintele crizei a fost explozia enorma a imprumuturilor guvernului. Deficitul federal al SUA (diferenta dintre cheltuielile guvernului si cat acumuleaza prin taxe) va atinge doar in acest an valoarea de 1.9 trilioane dolari (13% din PIB). Nu a mai existat un deficit atat de mare din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Deficitul actual este comparabil in magnitudine cu cel din 1942. Avem un deficit de razboi, fara razboi”, spunea Niall Ferguson pe 31 mai 2009, in emisiunea lui Fareed Zakaria – Global Public Square (CNN).

Ce trebuie si ce nu trebuie sa faca administratia Obama in aceste conditii? Iata raspunsul lui Balcerowicz:

In ceea ce priveste datoria publica, administratia Obama nu ar trebui sa-si asume angajamente care ar adanci si mai mult aceasta problema. Ar trebui sa fie mult mai clara in ceea ce priveste reforma in sanatate si ce presupune aceasta sub aspectul costurilor fiscale. In al doilea rand a incerca gestionarea problemei datoriei publice inseamna a prezenta programe credibile de reforme care vor reduce deficitul bugetar. Cred ca adevaratul test al administratiei Obama urmeaza sa vina, iar acesta nu poate fi trecut printr-un exercitiu de retorica. Este nevoie de actiune si este limpede ca un raspuns bun nu inseamna o marire a taxelor, ci reducerea cheltuielilor. Iar singura categorie care poate fi redusa cu efecte semnificative este cea a cheltuielilor publice de natura asistentiala. Cu alte cuvinte reducerea componentei asistentiale. Observam asadar un intreg set de conditii structurale ce preseaza nu pentru extinderea ci pentru diminuarea statului bunastarii. Chiar inainte de criza, in Occident, exista problema imbatranirii care nu a disparut pe fondul crizei. La toate acestea se adauga datoria publica. Cred ca in perioada urmatoare vor exista numeroase presiuni si incercari de limitare a statelor asistentiale extinse anterior. Iar liderii care nu vor face acest lucru vor fi pedepsiti de piete si de opinia publica”.

Interviul in full, aici: 22 interviu Balcerowicz

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: