Publicat de: ileanaracheru | 28/05/2009

Oleg Brega:Libertatea noastra depinde de noi

Ana Taban, o colega din anul II de la FSP, a realizat doua interviuri interesante cu Oleg Brega si Doru Dendiu, jurnalisti in Republica Moldova. Cei doi  au vorbit pe larg despre mass-media din R. Moldova si abuzurile regimului de la Chisinau.  

Oleg Brega este  jurnalist* in Republica Moldova si  membru fondator al Asociatiei Civice Internationale « Hyde Park », ONG care militeaza pentru libertatea de exprimare si dreptul la libera asociere. Membrii ONG-ului au fost acuzati de catre autoritatile de la Chisinau  de organizarea protestelor din 6-7 aprile  care au degenerat in violente. Oleg Brega a fost batut de catre politisti care purtau haine civile pe 8 aprilie.

Putem vorbi de o cenzura mai mare a presei de la Chisinau dupa protestele post-electorale din  aprilie? Cat de mult sunt  ingradite drepurile unui jurnalist independent de la Chisinau  in exercitarea profesiei? (Povestiti-ne despre cum ati fost brutalizat si lovit de catre politistii imbracati in civil in timp ce filmati in  PMAN(Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau) )

Presa  era supusa presiunilor  autoritatilor, mai ales cea care nu  este subordonata direct comunistilor si aliatilor acestora . Acum, regimul a inceput sa-si manifeste  deschis ostilitatea fata de  libertatea cuvantului, sa interzica accesul acolo unde s-ar putea vedea si auzi lucruri compromitatoare pentru  cei aflati la putere, sa indimideze si chiar sa agreseze fizic cameramanii, reporterii, sa retina doar de dragul de a neutraliza si speria jurnalistii implicati in redarea  evenimentlor importante. Eu si alti cameramani eram opriti sa filmam activitatile pre-electorale ale comunistilor.  Informatiile despre aceste actiuni erau tainuite, ca sa  ajunga acolo doar presa loiala comunistilor. Pe 7 aprilie, noaptea, dupa ora 1.00 s-au operat arestari violente, soldate cu morti si sute de raniti, si asta se intimpla tocmai atunci cind au plecat ultimele echipe de televiziune. Eu si  un coleg, ne aflam,   intimplator  in centrul Chisinaului si am alergat in PMAN cu camera. Politisti in uniforme ne-au interzis sa ne apropiem de locul evenimentelor, ca sa nu marturisim despre forta aplicata excesiv, contra unor manifestanti preponderent pasnici. Poate, daca am fi fost chiar in piata, eram si noi arestati, sau am fi putut demonstra apoi cu documente video cum au fost omoriti primii tineri, cel putin Valeriu Boboc. Am filmat pe la 1:25 de sub ceasul de la intersectia Puskin cu Stefan cel Mare cum era urcat intr-o masina cu lovituri  ultimul manifestant retinut in PMAN, si cum se trageau rafale lungi de arma in parc si in zona Parlamentului. A doua zi colegii mei au filmat in spatele Guvernului cum sunt arestati de oameni, tinerii manifestanti. Au fost agresate femei reporter  de la Ziarul de Garda, l-au amenintat si l-au fortat sa plece pe unul dintre colegii mei cu camera. Tot  in spatele guvernului, seara, cameramanului de la Pro Tv i-au fost confiscate casetele video, iar in jurul orei 22.00, eu am fost batut de civili si barbati in uniforme, pentru ca filmam cum ii maltratau fizic pe tinerii retinuti, chiar sub zidurile executivului. Agresorii mi-au luat doua aparate video, camera din redactie si una de amator. Pe 9 aprilie, am fost perchezitionat ilegal la domiciliu, de unde au sustras fara acte zeci de casete video, sute de discuri imprimate si doua calculatoare cu care editam imagini, scriam texte si navigam pe internet pentru informare si libera exprimare. Ne-au mai fost ridicate citeva dosare groase cu acte, petitii si probe de judecata, ultimul tiraj al publicatiei de libera exprimare Curaj.Net. Peste 40 de zile, bunurile ne-au fost returnate, fara scuze si fara nici un act doveditor. Intre timp, asociatia Hyde Park a expediat o plingere la CEDO in care  reclama hartuirea continua a regimului.

In perioada  post-electorala, mai multor jurnalisti romani li s-a cerut sa plece din Republica Moldova, tratament care nu a fost aplicat si jurnalistilor rusi. Se poate spune ca jurnalistii rusi fac jocul PCRM-ului ?

Nu am urmarit prea mult presa rusa si nu ma pot pronunta categoric. Cert e ca niste reporteri de la Asociated Press au venit din Rusia in acele zile si ne-au intervievat, chiar si   media romaneasca a  relata de la Chisinau traducind din rusa marturiile noastre. Dar mi s-a parut ca media subordonata regimului Putin-Medvedev face propaganda deschisa pentru puterea-marioneta Voronin. Din pacate au foarte multa eficienta, in special asupra publicului din CSI, inclusiv electoratul moldovean, care n-are acces la surse de informatie alternative. S-a reusit si manipularea publicului occidental, prin canale anglofone, care emit prin satelit sau internet.

Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) din Chisinau a publicat la 23 aprilie un raport despre  abuzurile la care sunt supusi jurnalistii care au  relatat despre manifestatiile anticomuniste din Republica Moldova. La 4 mai, jurnalistii de la Chisinau au protestat impotriva presiunilor politice la care sunt supusi de comunisti.  Jurnalistii au afisat pancarte pe care era scris: ”Jos mâinile de pe presa  independenta!” si “Presa  libera inseamna dezvoltare!”. Care este finalitatea unor astfel  actiuni in Republica Moldova? (Se  trager un semnal de alarma sau se iau si masuri?)

 La acel miting putin numeros si aproape deloc mediatizat am participat si eu, chiar am vorbit la microfon, pentru ca nu aveau multi curajul sa iasa in fata avind in vedere tensiunea din societate si riscurile asumate (erau cel putin trei camere de la MAI-Ministerul Afacerilor Interne sau SIS-Serviciul de Informatii si Securitate ale RM, fixate pe noi ostentativ). Dar, pe linga acuzele aduse guvernarii, care stranguleaza ”a patra putere in stat” am adresat critici si breslei gazetaresti, care s-a manifestat pina acum ca una slaba, neorganizata. I-am aratat cu degetul pe unii patroni de presa, editorialisti, care incalca nu doar deontologia profesionala, ci si prevederile legale in materie de libertatea cuvinului si pluralitatea opiniilor). Urmasresc si rapoartele intocmite de anumite ong-uri sau coalitii de organizatii. Sper ca ele sunt bine facute si cu buna intentie, dar ma tem ca impactul lor este minim.

Organizatia Hyde-Park  si http://www.curaj.net,  care  promoveaza principiile libertatii de  exprimare si liberului acces  la informatie, sunt cunoscute mai mult de  tineri. La protestele organizate in ultimii ani la Chisinau participa in mare parte tot tinerii. Cum  ar putea  o astfel de organizatie sa mobilizeze si alte categorii de varsta?

 Initial, in timpul emisiunii nocturne Hyde Park de la Radio Antena C, mai mult  virstnicii  se exprimau si luau atitudine. Acum Hyde Park e condus exclusiv de tineri, la ultima adunare generala am ales in toate cele patru functii de administrare si control numai fete, fara sa vrem asta cu buna intentie. Ca membri activi continuam sa avem si virstnici de pina la 70-80 de ani. Probabil exilarea pe internet si ritmul trepidant impus in anii trecuti, cu proteste stradale multe si cam toate supendate de autoritati, de politie, au facut ca  mai mult cei tineri sa reziste. Probabil ca daca am reveni la proiectele de exprimare radiofonica, eventual televizata, daca am merge la tara sa vorbim cu oamenii, am descoperi ca toate paturile sociale si toate categoriile de virsta ne sustin. Dar acum ne e mai usor sa comunicam cu tinerii. Nu avem destui oameni implicati si curajosi, suficiente resurse si libertate sa interactionam si cu altii.

Conform noului Cod Contraventional al Republicii Moldova votat de PCRM (Partidul Comunistilor din Republica Moldova) care va intra in vigoare la  31 mai,  jurnalistii si alte persoanele fizice care condamna, in cadrul manifestatiilor publice, abuzurile demnitarilor si ale membrilor familiilor acestora vor fi sanctionate cu amenzi, munca  in folosul comunitatii sau arest preventiv. In asemenea conditii, se mai poate vorbi de libertatea presei in Republica Moldova?

La noi nu prea conteaza ce scrie in lege, oricit de bune si progresiste, am crezut noi ca sunt unele prevederi constitutionale sau  ale legilor despre ONG-uri, presa, intruniri, Dar,  iata ca dictatura se dezlantuie si terorizeaza societatea prin manipulare, intimidare, forta, uzurparea puterii judecatoresti. Probabil ca prin noua lege guvernantii vor incerca sa dea un aspect legal abuzurilor, dar acestea nu trebuie sa fie acceptate si tolerate de observatorii straini sau  de  victime, pentru ca, deocamdata, suntem protejati de Conventia Europeana a Drepturilor Omului si alte acte ratificate de R. Moldova. Deci libertatea noastra depinde de noi, de cunoasterea legilor care ne apara si de curajul, consecventa cu care vom cere respectarea lor.

*Oleg Brega este jurnalist la Jurnal de Chisinau si cameraman la Jurnal TV.

Anunțuri

Responses

  1. multe felicitari si sa fie cat de multi ca tine Oleg.

    depinde de ce vreti toti;vreti sa ramaneti sclavi sau liberi,morti sau vii ?

    viitorul este in voi tinerii Romaniei sfartecate si in care aproape fiecare dictator,stalinist si comunist vrea tara sa .


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: