Publicat de: ileanaracheru | 28/05/2009

Doru Dendiu:R.Moldova este un stat atipic, este foarte usor sa cazi in plasa dezinformarii

Doru Dendiu, corespondent permanent al TVR in Republica Moldova de mai bine de 2 ani, a fost, oficial, ultimul ziarist român acreditat la Chişinău. Pe 10 aprilie, in timpul protestelor de la Chisinau, a fost retinut  pentru cateva ore de politia moldoveneasca.  După  ce i s-a retras acreditarea şi a primit un ultimatum din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova de a părăsi ţara în 24 de ore, Doru Dendiu  s-a întors  în România la 15 aprilie.

Regimul comunist de la Chisinau si-a declarat in mod deschis ostilitatea fata de Romania. Raportul Freedom House, din decembrie 2008 , cu privire la libertatea presei, a situat Republica Moldova pe locul 150 din 195 de state monitorizate. Cum e sa fii jurnalist roman la Chisinau in aceasta situatie?

Regimul Voronin nu poate fi ostil Romaniei, in mod real. Este ca si cum tantarul s-ar supara pe armasar. Regimul Voronin este doar invidios ca Romania sta mai bine la acest capitol. Fac o precizare: vorbesc despre Regimul Voronin, nu despre Republica Moldova. La Chisinau, doar comunistilor li se pare ca regimul lor este tot una cu Republica nascuta in evenimetele din 1989-1990, intr-o atmosfera relativ similara celei din aprilie 2009. Vladimir Voronin nu poate ierta tarii sale si poporului pe care crede ca il reprezinta: ca in ‘89-‚90 a  negat valoarea  epoletilor  lui de general de militie sovietica.

 V-ati gandit , in timp ce transmiteati din Piata Marii Adunari Nationale (PMAN), ca va puneti in pericol propria persoana?

Dupa primele 2-3 luni in Chisinau le-am marturisit colegilor ca in Afgansitan si Fasia Gaza mi-a fost mai usor. Acolo stiam macar de unde vine glontul.

 Ati declarat  ca evenimentele post-electorale din Republica Moldova sunt cunoscute, inclusiv la nivelul UE, doar din declaratiile oamenilor politici de la Chisinau.  La 7 aprilie ati fost prezent in PMAN. Credeti ca  tinerii s-au revoltat pentru  anumite valori sau a fost un protest “dirijat” de Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM)?

Intr-o prima faza, pe 6 aprilie, tinerii au iesit in PMAN pentru ca erau revoltati de modalitatea abjecta in care comunistii au fraudat alegerile. La Chisinau cirucla un banc sugestiv pe acesta tema: „premierul Greceanai trece prin fata cimitirului Doina. Il vede pe presedintele Voronin in fata. Il intreaba ce face acolo. Voronin ii raspunde: Vorbesc cu alegatorii, Zinaida!”. Daca incidentele din 7 aprilie au fost sau nu „dirijate” de PCRM, vom afla de la comisia de ancheta anuntata de rezolutia Parlamentului Europei. Pana atunci, stim ca Procuratura Generala a Republicii Moldova a deschis un dosar penal in care liderii opozitiei sunt cercetati pentru instigarea tinerilor, si mai stim ca 9 persoane sunt arestate pentru tentativa de lovitura de stat sau alte capete de acuzare in legatura cu incidentele. De asemenea, mai stim ca au murit 3 tineri, au disparut 2, iar cateva sute au fost arestati si judecati sumar, de magistrati adusi special in comisariatele de politie.

 Se stie ca PCRM-ul controleaza spatiul audiovizual din R. Moldova in proportie de aproximativ 80%, care sunt relatiile regimului cu presa critica la adresa acestuia Ati declarat ca jurnalistii din Republica Moldova „sunt abonati la bataile politiei”…

Am declarat ceea ce am observat pe parcursul a 2 ani de corespondente transmise Societatii Romane de Televiziune. Daca Vladimir Voronin a fost in stare sa le spuna alegatorilor ca cine i-a iubit si i-a votat o data pe comunisti trebuie sa o faca pana la moarte, va imaginati cum ii iubeste Vladimir Voronin pe ziaristii care il critica. In incidentele din 7-8 aprilie am fost la un pas de a relata despre ziaristi ucisi.

Cat de interesata este populatia din Republica Moldova de informatia furnizata de mass-media independenta?

Populatia de peste Prut este mai de graba interesata de asigurarea traiului zilnic. Apoi, sunt foarte multi care nu au acces la mass-media independenta. Majoritatea se informeaza din audiovizual, spatiu dominat de Moldova 1, total aservit puterii comuniste, si de la posturile rusesti. Informandu-se de acolo, este usor de inteles ca multi considera mass-media, aceea pe care noi o calificam independenta, dependenta de partidele de opozitie care vor raul tarii. Din cauza ca asa stiu ei, de la mass-media pe care noi o consideram aservita puterii. Este un cerc vicios, in care nu intotdeauna are dreptate o parte sau alta, dar intotdeauna au de suferit „cei de jos”. Ei sunt influentati, manipulati, mintiti. 

S-a constatat  ca mass-media din Romania, in special televiziunile, au relatat foarte putin pe parcursul  campaniei electorale din Republica Moldova, s-a reactionat doar dupa primele expulzari din tara ale unor cetateni romani, dupa ce au inceput protestele in strada. Ne intereseaza cumva Republica Moldova doar daca face rating?

Am transmis pentru Televiziunea Romana etapele importante ale campaniei electorale din Republica Moldova. Debutul, desfasurarea, primele semnale ca urmeaza o frauda masiva, rezultatele exit-poll-ului facut de Institutul pentru Politici Publice de la Chisinau, rezultatele partiale, rezultatele finale. Asa ca, din punctul meu de vedere, TVR nu a abordat R.M. pentru rating. Pe de alta parte, am constatat cu regret ca o parte dintre colegii mei, sositi in R.M. pentru a relata incidentele declansate de protestul din 6 aprilie, au relatat exagerat si chiar denaturat. Probabil nu neaparat din dorinta de a face rating, cat dintr-o perceptie eronata asupra zonei. R.M. este un stat atipic, este foarte usor sa cazi in plasa dezinformarii si manipularii mediatice. (interviul a fost realizat la 5 mai 2009).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: