Publicat de: ileanaracheru | 06/04/2009

Cum arata Georgia dupa razboi? Experienta la fata locului

Nicu Popescu, specialistul din R. Moldova de la European Council on Foreign Relations, a fost de curand in Georgia, chiar in regiunile unde in august 2008 au avut loc confruntarile dintre rusi si georgieni. A postat* pe blog cate ceva despre experienta pe care a avut-o la fata locului. Pe scurt a discutat cu soldatii georgieni, a vazut ce a mai ramas dupa razboi din case, cimitire, piata din Ergneti . Cea mai interesanta parte a postului  este un fragment de dialog  despre relatiile georgienilor cu cecenii, pe care il reproduc mai jos:

”Stabilesc un fel de relatii semi-amicale cu Khvicha, care este principalul meu ghid. Il intreb daca:

Este adevarat ca cecenii v-au protejat de osetini si rusi in timpul ostilitatilor? (batalionul vostok al fratilor yamadaev facea parte din armata rusa care a intervenit in Georgia. Auzisem ca cecenii au facilitate evacuarea georgienilor, dar eram curios sa aud daca este adevarat).

Da. Pe mine personal m-au ajutat.

Cum ? Unde va aflati in timpul razboiului ?

Am ramas in Achabeti pana pe 11 august. Nu aveam legatura cu nimeni in Georgia. Stiam ca e razboi, dar idee nu aveam ce se intampla. Eram evident incercuiti de rusi. Mi-am ascuns arma, m-am imbracat in civil si m-am pornit spre restul Georgiei prin munti. Am fost prinsi de niste rusi, insa cecenii m-au salvat. M-au dus cu masina pana intr-un sat georgian in afara zonei de conflict, si mai departe am mers pe jos. Asa am scapat viu.

De ce au procedat cecenii astfel ? din solidaritate caucaziana ? pentru ca i-ati adapostit si voi, georgienii, in anii 90? inclusiv in pankisi ?

Da, asa este… si totusi ei n-ar fi trebuit sa intre in georgia impreuna cu rusii…”
Si inca un fragment despre perceptia unui georgian cu privire la leadership-ul politic din Georgia si la UE(pentru a intelege de ce Saakasvili este puternic contestat de opozitie, care are sanse sa mobilizeze populatia de partea sa).

”Ii intreb ce parere au de misiunea UE de monitorizare.

ei nu pot face nimic. Vin aici odata pe zi, dar nu pot face nimic… Atunci cand aveam nevoie de europeni, ei nu au venit. Iar acum sunt inutili. Cand au loc schimburi de focuri ei vin si ne intreaba de unde au impuscat si iau notite. Atat.

Guvernul georgian va ajuta ? familiile voastre sunt in siguranta ?

Inainte de razboi am luat un credit la banca si mi-am reconstruit casa in Achabeti, iar Dato si-a cumparat masina. Ambele au ramas distruse de partea celalata. Acum platim jumatate din salariu ca sa acoperim creditul de la banca. stam aici pe linia de front pentru a plati niste bunuri pe care nu le mai avem… doar nu noi am pornit razboiul, de ce trebuie sa platim ?

Intradevar, situatia e absurda.

Khvicha, vorbitorul de romana “rudimentara”, se uita spre Tskhinvali si spune in romana « du-te-n p….. » si inca odata « du-te-n p… m… » .Stia doua injuraturi diferite.”

*P.S.postul este din 15 martie(sunt in contratimp cu lucrarea de dizertatie si l-am observat mai tarziu), dar merita semnalat.

Anunțuri

Responses

  1. Situatie absurda caracteristica dealtfel tarilor din spatiul ex-sovietic. Cu toate astea, georgienii fac nota discordanta atunci cand vor cu adevarat – dovada stau si ultimele evenimente de acolo.

  2. „doar nu noi am pornit razboiul, de ce trebuie sa platim ?”-Ma intreb , cum mama naibi e posibil sa mai creada astazi, cineva, asa o GOGORITA?!? Saracii soldati gruzini, poor Shakashvili..


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: