Publicat de: ileanaracheru | 04/03/2009

Dosar politica externa a Romaniei-mandatul lui Traian Basescu

In numarul de saptamana viitoare, revista 22 va publica un dosar despre initiativele de politica externa ale mandatului lui Traian Basescu. Am analizat principalele dosare de politica externa a Romaniei, asa cum au fost creionate inca din primele luni ale anului 2005.  Iata concluziile la care am ajuns eu si colegul meu Octavian Manea:

Relatiile cu Estul

Relatiile bilaterale promovate dupa 2004 sunt caracterizate de apropierea Bucurestiului fata de regimurile venite la putere pe fondul „revolutiilor colorate“ (presedintiile din Georgia si Ucraina) care încearca sa promoveze reforme democratice. Tototdata pe fondul unor actiuni si declaratii controversate venite atat de la Kiev si Chisinau dar si de la Bucuresti divergentele in relatiile bilaterale cu Ucraina si Republica Moldova s-au mentinut . Obiectivele asumate de presedintia de la Bucuresti au ramas nerealizate in relatiile cu Ucraina nu doar din cauza lipsei de disponibilitate a Kievului de a pune in aplicare intelegerile convenite cu partea romana, situatia agravandu-se pe fondul declaratiilor controversate ale presedintelui Basescu din martie- aprilie 2008. In relatiile cu R. Moldova, discursul prezidential de la Bucuresti, care evolueaza de la formula recunoasterii independentei la cea a unei atitudini paternaliste formulate adeseori ca replica la declaratiile dure ale presedintelui Voronin, a readus raporturile dintre cele doua state la starea de “inghet”. Rusia influenteaza relatiile dintre Romania si statul moldovean, “razboiul economic” impotriva Republicii Moldova fiind intrumentul ideal pentru a o mentine in sfera sa de influenta, in absenta unei alternative oferite de UE. Lipsa de disponibilitate a autoritatilor de la Bucuresti de a semna un tratat privind frontiera de stat cu Republica Moldova poate fi interpretata drept o intentie de a nu asuma riscul unui act cu o importanta simbolica deosebita (renuntarea de catre Romania la Basarabia). Bucurestiul afirma practic doua coordonate de politica externa in relatiile bilaterale: cooperarea din perspectiva calitatii de membru al comunitatii euroatlantice si gestionarea unor probleme care privesc exclusiv raporturile Romaniei cu vecinii(situatie in care apar divergente).

Initiativele la Marea Neagra

Romania si-a propus dupa 2005, sa stimuleze un veritabil moment euroatlantic in Marea Neagra, in sensul formarii unui echilibru (o balanta a puterii) care sa favorizeze optiunea democratica si occidentala a statelor din regiune. Traian Basescu isi asuma mandatul intr-un context de maxima oportunitate strategica-triumful „revolutiilor colorate“ din Georgia (2003) si Ucraina (2004). In acest sens, politica externa a Romaniei a imprumutat o viziune formulata de catre administratia George W. Bush dupa 11 septembrie 2001: America este interesata sa contureze la nivelul sistemului international o balanta a puterii în favoarea libertatii.

Din 2005 si pana astazi Romania a urmarit permanent coagularea unui concert regional informal de state cu orientare pro-occidentala (care sa reuneasca statele membre NATO riverane Marii Negre-Turcia, Romania, Bulgaria dar si Georgia si Ucraina ale caror elite isi exprimasera dorinta sa se integreze în Alianta) si care sa creeze în interiorul institutiilor specifice acestui spatiu, o masa critica si o platforma de sprijin a agendei si intereselor de securitate euroatlantice. Pe fond insa, incapacitatea politicii externe romanesti de dupa 2005, de a obtine sprijinul Turciei pentru initiativele sale privind Marea Neagra, a produs esecul acestora.

Anunțuri

Responses

  1. Si eu care credeam ca incepeti cu axa…

  2. romanii din afara granitelor si escapadele politice ale sefului statului privind Transnistria, romanii din Ucraina, Republica Modlova – conturarea unei teme de dragul campaniei electorale si nu numai privind romanii din afara granitelor. ia cautati cate discursuri a avut Traian Basescu in care a rostit chiar si tangential tema ”romanii din afara granitelor” – veti avea surprize, surprize!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: