Publicat de: ileanaracheru | 09/02/2009

Care este viitorul relatiilor SUA-Rusia?

Foto APDupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, Vladimir Putin a fost primul sef de stat care l-a sunat pe George Bush pentru a-l asigura de sprijinul Rusiei in lupta impotriva terorismului. Pana in 2003, moment in care Rusia a respins decizia SUA de a interveni in Irak, Washingtonul si Moscova s-au aflat intr-o “luna de miere”. Rusia a sprijint campania antiterorista din Afganistan punand la dispozitia SUA fostele baze militare sovietice din Uzbekistan. In 2002, Bush si Putin au renuntat la tratatul ABM din 1972 si au semnat Missile Defense, un nou program de reducere a armamentului nuclear. Toate acestea erau interpretate drept concesiuni majore ale Rusiei care nu depasise epoca Eltin. “Luna de miere” s-a incheiat in 2003, iar unii specialisti se intrebau daca cele doua state au reluat razboiul rece. Moscova a devenit nemultumita de prezenta SUA in spatiul ex-sovietic, regiune considerata intotdeauna de liderii rusi ca fiind “rezervata propriilor manevre” si a sustinut regimul lui Ahmadinejad, plasat de americani pe “axa raului”. „Rusia lui Putin” a afirmat pretentii de a reveni ca mare putere pe scena internationala si a calificat SUA drept “amenintare” ca urmare a deciziei administratiei Bush de a amplasa un scut antiracheta in Cehia si Polonia.
Anul trecut, Kremlinul a organizat o schimbare a puterii pretins democratica prin care Putin si-a adjudecat un rol secund in stat. Asa cum era de asteptat, politica externa a Moscovei in relatiile cu Occidentul a ramas neschimbata: declaratiile agresive ale noului presedinte Medvedev, teste cu rachete Iskander in Kaliningrad ca raspuns la intentia SUA de a amplasa scutul antiracheta.
La sfarsitul lui 2008, americanii au ales un nou presedinte, Barak Obama care a propus o abordare “conciliatorie” in relatiile cu Moscova, iar la sfarsitul saptamanii trecute vicepresedintele, Joe Biden a precizat ca “este timpul sa apasam butonul “reset” si sa revizuim domeniile in care putem actiona in comun cu Rusia”. Biden a mentionat ca SUA nu vor renunta la scutul antiracheta dar ca ii “vor consulta pe rusi”. Konstantin Kosacev, sef al comitetului pentru relatii internationale din Duma si Serghei Ivanov, prim-viceprim-ministru al Rusiei, au avut reactii rapide pozitive la declaratiile lui Biden. Kosacev a declarat ca apreciaza decizia administratiei Obama de “a-si asculta partenerii”, iar Ivanov a mentionat ca discursul lui Biden este unul “pozitiv”. Declaratiile celor doi oficiali rusi, coroborate cu cele ale lui Putin, care acum doua saptamani spunea “ca nu exista motive pentru care Rusia sa fie nemultumita de SUA” anunta o relaxare a pozitiei Moscovei fata de Washington, care pe fondul crizei economice ar putea reveni partial la strategiile de la inceputul primului mandat prezidential al lui Putin. Totusi, mesajele Kremlinului raman ambigue dupa anuntul facut de presedintele Kirghizstanului, Kurmanbek Bakiev, care dupa o vizita la Moscova, prilej cu care Rusia a oferit un imprumut de 2.15 miliarde de dolari, a cerut SUA sa inchida o baza militara folosita pentru aprovizionarea trupelor din Afganistan.
Viitorul relatiilor Rusia-SUA este incert, dar prezentul anunta o relaxare timida in politica externa a celor doua state in raport “celalalt”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: