Publicat de: ileanaracheru | 30/01/2009

Esecul Putinismului?

Cand a devenit pentru prima data presedinte in 2001, Vladimir Putin a promis ca va  reda Rusiei statutul de mare putere, ca-i va scuti pe rusi de umilintele la care fusesera supusi in vremea lui Eltin cand erau platiti in portelan sau alte produse pe care le fabricau intreprinderile la care lucrau. Putin a cladit o Rusie ”noua”, o putere-companie in care Gazprom avea cel mai important rol. Ca sistem, Putinismul este un model simplu-un stat, actor important in politica internationala a carui putere se bazeaza exclusiv pe resursele energetice. Pretul petrolului aflat mereu in crestere a fost atuu-ul lui Putin, iar gazul era cel mai bun instrument pentru a readuce fostele republici sovietice, care incercau sa se apropie Occident sub influenta Moscovei sau pentru a intimida inamicul regasit din Vest. Dar, in 2008 pretul petrolului a scazut de la aproximativ 120$ la 40$. Rubla s-a devalorizat iar bursa de la Moscova a fost inchisa pentru mai multe saptamani. Dupa mult timp, rusii au iesit din nou pe strazi pentru demostratii, reprimate rapid de politie. Erau nemultumiti de o masura guvernamentala care impunea o taxa mare la importurile de autoturisme straine. Alexei Kudrin, ministrul de Finante a anuntat vineri ca in 2009 “Rusia va avea crestere economica zero”, o diferenta importanta fata de cresterea PIB din 2007 de 8.1%. Estimarile analistilor(Anders Aslund) anuntasera de mult o reintoarcere a Rusiei la modelul economic al anilor ’90-”criza”. Rusia a renuntat la planurile de a amplasa rachete Iskander in Kaliningrad, masura care se dorea o replica la intentia SUA de a desfasura un scut antiracheta in Cehia si Polonia.

Anunțuri

Responses

  1. un stat ce are un unic set de muschi: acela de natura energetica! Moral, economic si, mai ales, socio-cultural, Rusia bajbaie!Punctul terminus al putinismul, intr’o era pseudo-medvedica: 13% dintre rusi isi doresc fericire..Si asta nu pentru ca restul este deja in zona de confort, insa pentru ca ceilalti isi doresc bani, slujba noua..etc

  2. Statele vest-europene vor avea crestere economica sub zero anul asta. Asta inseamna esecul capitalismului occidental? Haideti sa nu mai exageram cu profetiile despre alte zone geografice.

  3. Ce tragedie a lovit masina personala a lui Vladimir Vladimirovici! 😆 Pretul petrolului a cazut considerabil, iar „puternica” economia neosovietica a inceput sa tuseasca. Nu pot decat sa urez kaghebistilor o cadere cat mai placuta!

    Desigur, inca le mai merge cu gazul, intrucat coloana vertebrala nu prea mai exista in batrana Europa, dar sa ii fereasca Dumnezeu de ziua in care vor reapare la orizont politicienii europeni.

    Greu de crezut, in conditiile erei Obama, dar speranta moare ultima.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: